Onderhoud

Heeft de kachel veel onderhoud nodig? ​
Nee, mits de kachel goed gebruikt wordt, is onderheid weinig nodig. As kan prima in de kachel blijven liggen, mits deze niet te dik is. As isoleert goed en bij een dikke laag is er een kans dat nog lang na het stoppen met stoken, hete, gloeiende kooltjes in de aslaag liggen. 

Om de aslaag te verwijderen uit de kachel, gebruik je eenvoudig de as schraper. Vang het as op in een blik en wanneer je zeker weet dat het as is afgekoeld, kan je deze bij het restafval doen (niet het groene afval). Ook kan je het as gebruiken voor bemesting in de moesttuin of verspreid (!) weggooien in de natuur. Let op, gooi het as niet in water weg of geconcentreerd op één plek; dit veranderd de PH-waarde van de plek. 
 

Hoe maak ik het glas schoon? 
Gebruik hiervoor het handige sponsje van Winnerwell. Deze bestaat uit drie losse delen en maakt je ruit (en kachel) binnen no-time schoon. Bij hardnekkige plekken maak je het sponsje wat vochtig en dep deze dan in het witte houtas, Vervolgens veeg je de ruit schoon en neem je deze af met de schone (pollijst)sponsgedeelte. 

Zwarte aanslag op de ruit is te voorkomen door schoon, droog hout te stoken, met zo min mogelijk rook. Voorkom ook dat het hout de ruit aanraakt. 


Hoe maak ik de pijpdelen schoon? 
De pijp dient regelmatig gereinigd te worden. Na verloop van tijd zal namelijk roet en creosoot de pijpdelen vernauwen waardoor de trek van de kachel sterk afneemt. Ook bestaat dan een kleine kans op 'schoorsteenbrand'. Maak ten minste de de pijpdelen schoon wanneer je ziet dat de vonkenvanger dicht begint te roeten. 

De kachelpijp schoonmaken is eenvoudig; gebruik hiervoor de bijpassende Winnerwell PipeBrush


Zal de kachel roesten en vervormen? 
De kachel is gemaakt van hoogwaardig 304 roestvrij staal roest niet. De kachel en de pijpdelen zullen wel de bekende 'patina' verkleuring geven, maar dit schaadt de kachel en zijn werking niet.  

Vervorming is mogelijk, ook bij het dikke staal. Of de kachel zal vervormen en de mate waarin, is afhhankelijk van diverse factoren. Onder andere de manier en mate waarop de kachel gebruikt en gestookt wordt. Hoge stooktemperaturen waarbij de kachelpijp ook kersenrood worden, hebben meer invloed op de kachel dan wanneer zachtjes gestookt wordt. Ook directe temperatuurverschillen bij bijvoorbeeld water/regen op de kachel, kan van invloed zijn.  Vervorming is niet ernstig en heeft geen invloed op het stoken. 

 

© 2019 - 2024 Winnerwell | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel